Critical Alignment Yoga

Critical Alignment Yoga is een vernieuwende vorm van yoga waarbij de focus ligt op de uitlijning. Je wordt je bewust van je lichaam en je voorkeurshoudingen. Ook leer je lichamelijke en mentale spanningspatronen herkennen en vervolgens… loslaten. Critical Alignment richt zich niet alleen op het uitvoeren van hele yogahoudingen, maar ook op het mobiliseren van de diverse afzonderlijke verbindingen in je lichaam. Het helpt je lichaam weer vrij bewegen. Hierdoor ervaar je meer beweeglijkheid, kracht, coördinatie, gemak en balans. Niet alleen op fysiek niveau maar ook mentaal en emotioneel.

In de les wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen die je helpen het lichaam ontspannen op plaatsen waar het vaak maar nauwelijks ontspant.

Bewustzijn, zwaartekracht, evenwicht en ademhaling zijn essentiële elementen tijdens de les. Je merkt steeds op en onderzoekt. Je leert bewegen vanuit ontspanning in plaats van wilskracht. Je bouwt alignment en kracht op vanuit het skelet; de meest fundamentele draagstructuur van het lichaam. En ervaart daardoor meer vrijheid en ruimte in je lichaam en geest.

Inhoud van de les

  • Actieve ontspanning met behulp van hulpmiddelen (zoals een stripje en matje) waardoor spanningen in je lichaam worden vrijgemaakt.
  • Bewegen door middel van diverse yogahoudingen (asana’s): waarin je kracht en coördinatie in het lichaam opbouwt. Met en zonder behulp van critical alignment hulpmiddelen. De bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten  komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De houdingen variëren van subtiel tot uitdagend en zijn aanpasbaar aan ieders mogelijkheden.
  • Eindontspanning: de les wordt afgesloten met een liggende eindontspanning waardoor het lichaam volledig ontspant en tot rust komt.

Voordelen Critical Alignment Yoga

Door het beoefenen komt het lichaam meer in balans en neemt de vrijheid van bewegen en leven steeds meer toe. Je leert je voorkeurshoudingen en patronen goed kennen en deze vervolgens los te laten.

Voor wie?

  • Dit is een les toegankelijk voor iedereen, zowel voor beginners als gevorderden. In deze lessen kun je een goede basis leggen of verdieping vinden in de al eerder opgedane yogaervaring.
  • Mensen met klachten als: rug- en hoofdpijn, hyperventilatie, stress en slapeloosheid.
  • Voor mensen die (structureel) aan hun lichamelijke klachten willen werken of deze willen voorkomen.
  • Voor mensen die hun lichaam beter willen leren kennen
  • Voor mensen die zich bewust willen worden van spanningspatronen en voorkeurshoudingen
  • Voor mensen die meer ruimte en rust willen ervaren
  • Voor mensen die meer rust, flexibiliteit en verbinding in hun leven willen ervaren.

Kijk op het lesrooster om te zien wanneer deze les gegeven wordt.

 

Ik doe deze vorm van yoga nu 1 jaar en merk dat ik beter, dieper slaap, ik houd er elke week weer een ontspannen vakantie achtig gevoel aan over en stukken minder last van stijve rug en nek! En een gezellige niets moet sfeer. Sandra is inlevend en invoelend; een deskundige vakvrouw. 

Lonneke van de Ven