Alignment Yoga

In deze les wordt Hatha Yoga (zie ook hatha yoga) gecombineerd met critical alignment yoga. Deze vorm van yoga maakt gebruik van hulpmiddelen zoals een rolletje en stripje om spanning te leren herkennen en op te lossen waar je zelf niet gemakkelijk bij kunt. In de loop van het leven worden bijvoorbeeld veel bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting. Critical Alignment Yoga helpt je lichaam weer terugbewegen naar z’n natuurlijke stand. Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

Critical Alignment Yoga richt zich niet alleen op het uitvoeren van hele yogahoudingen, maar ook op het mobiliseren van de verbindingen in je lichaam afzonderlijk. Met aandacht ‘in alignment’, zodat je energie volop kan stromen. Daarnaast zijn bewustzijn en ademhaling essentiele elementen tijdens de les. Je merkt steeds op en onderzoekt je je kan verhouden tot een houding. Je leert bewegen vanuit ontspanning i.p.v. uit wilskracht. Om vervolgens door aanvaarding in het moment meer vrijheid en ruimte te ervaren.

Inhoud de les

 • Oefeningen (passief) met behulp van critical alignment tools waardoor je spanningen in je lichaam worden vrijgemaakt.
 • Hatha houdingen (asana’s): met en zonder behulp van critical alignment hulpmiddelen. De bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten  komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De houdingen varieren van subtiel tot uitdagend en zijn aanpasbaar aan ieders mogelijkheden.
 • Ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie: diverse oefeningen om je concentratievermogen te verhogen en meer rust & ruimte in je hoofd te krijgen.
 • Eindontspanning: de les wordt altijd afgesloten met een liggende eindontspanning waardoor het lichaam volledig ontspant en tot rust komt.

Voordelen (Critical) Alignment Yoga

Door het beoefenen kom het lichaam meer in balans en neemt de vrijheid van bewegen en leven steeds meer toe. Kenmerkend in deze vorm van yoga is de heldere techniek, het gebruik van speciaal ontwikkelde hulpmiddelen en het feit dat de beoefening doorgaat tot botniveau. Hierdoor is het mogelijk om het lichaam op een nieuwe manier te leren bewegen

 • Voor wie?
  Dit is een les toegankelijk voor iedereen, voor beginners als gevorderden. In deze lessen kan men een goede basis leggen of verdieping vinden in de al eerder opgedane ervaring.
  Voor mensen die meer rust, flexibiliteit en verbinding in hun leven willen ervaren.
 • Mensen met klachten als: rug- en hoofdpijn, hyperventilatie, stress en slapenloosheid.
 • Voor mensen die structureel aan hun lichamelijke klachten willen werken.

Kijk op het lesrooster om te zien wanneer deze les gegeven wordt.